High yield bedre enn aksjer også i 2023?

Author avatar vegard hagen Publisert

Med Fred Lund – leder for high yield i Sparebank 1 Markets, Glenn Kringhaug – kredittanalytiker i ABG Sundal Collier og Henrik Høyerholt – senior forvalter i Alfred Berg.

Stikk i strid med lærebøkene har det nordiske high yield markedet klart seg langt bedre enn både aksjer og investment grade obligasjoner i 2022. Flere brede nordiske high yield fond kan faktisk vise til positiv avkastning i 2022. Det nordiske aksjemarkedet har fulgt amerikanske og europeiske aksjer ned nærmere 20% i 2022. I tillegg er 2022 det verste året for obligasjonsmarkedet noensinne. Brede internasjonale investment grade fond er ned mellom 15% og 20%. Norske og nordiske investment grade fond ned mellom 6% og 13%.

NIBOR (3 mnd) så sitt laveste nivå noensinne i juni i fjor. Så sent som i juni i år lå den på beskjedne 1,25%. Yielden i fondet Alfred Berg Nordic High Yield lå da på 7,8%. Dette ga et implisitt risikopåslag for nordisk high yield på rundt 6,5% over NIBOR. Etter gårsdagens renteheving fra Norges Bank ligger NIBOR nå på 3,4%. Yielden i Alfred Berg Nordic High Yield er nå 11,3%. Økningen i yield skyldes dermed ikke bare høyere rente. Risikotillegget man får over NIBOR har også økt kraftig. Faktisk utgjør risikotillegget nå alene mer enn total yield et knapt halvår tilbake.

Kredittspreadene i nordisk high yield har økt i underkant av 2% i år. Mye av spreadutgangen skyldes svensk eiendom. Flere svenske eiendomsobligasjoner har falt rundt 40% i verdi. Likevel kan flere brede high yield fond vise til positive avkastningstall. Fond som har styrt unna sektoren har klart seg bra. Høye risikopåslag og utbombede oligasjoner er ikke et dårlig bakteppe for obligasjonsinvestorer. Hvordan er utsiktene i high yield fremover? Er det tid for å kjøpe eiendomsobligasjoner?

– Del artikkelen på sosiale medier