Troen på en myk landing lever fortsatt. Indikatorer viser godt opprettholdt vekst på kort sikt, men strammere kredittgivning fra banker og bankuro kan raskt forverre utsiktene.
Juli har vært et «sannhetens øyeblikk» for nordiske selskaper. Rapporteringssesongen har vist store forskjeller mellom selskapene. Ved månedens utgang har ca. to tredjedeler av selskapene rapportert. Resultatene er i sum lavere enn forventet.
Det nærmer seg ferietid og vi har straks unnagjort første halvår i 2023. Oslo Børs er opp ca. en prosent hittil i år. Denne utviklingen er svakere enn noen av våre nærmeste naboland, samt både europeiske og amerikanske aksjer.
Den svært sterke utviklingen i high yield markedet i 2023 fortsetter. Historisk har high yield obligasjoner i olje- og gass-sektoren vært kilde til både god avkastning og store tap.
Selv om det i hele år har vært store underliggende svingninger i enkeltaksjer fortsetter børsen å være flat. Oljeprisen har svekket seg gjennom mai, og gitt negativt momentum for oljeaksjer og råvarerelaterte selskaper.
Oslo Børs er så vidt i pluss for året. Går vi et år tilbake har utviklingen også vært flat, men som vanlig med høy volatilitet. Vi er straks i mai måned og resultatsesongen på Oslo Børs er godt i gang. Mange av selskapene har allerede rapportert tall.
Stor usikkerhet rundt vekstutsiktene fremover. Indikatorer viser god opprettholdt vekst på kort sikt, men strammere kredittgivning fra banker og bankuro kan raskt forverre utsiktene. Inflasjonen overrasker på oppsiden, det vil ta lenger tid å få inflasjonen ned på et akseptabelt nivå.
Bankuro i USA og Europa har skapt usikkerhet og fallende aksjekurser de siste ukene. I tillegg har en mild vinter, proppfulle lagre og fortsatt resesjonsfrykt gitt fallende olje- og gasspriser. Resultatet har vært ytterligere kursfall for energiaksjer.
Mars ble en turbulent måned i verdens finansmarkeder. Måneden har vært sterkt preget av bankuro som startet i USA med konkursen i Silicon Valley Bank og problemer i flere andre banker.
Etter uro i amerikansk og europeisk bank så er usikkerheten igjen på topp. Markedsprisene indikerer at bankuro kan spille over i ny resesjon. Inflasjonen overrasker på oppsiden, det vil ta lenger tid å få inflasjonen ned på et akseptabelt nivå.
Oppgangen fra januar fortsatte på de fleste av verdens børser gjennom februar. Oslo Børs steg 3,80 % i februar. Fondsindeksen steg 3,21 %. Det er som vanlig mye å bekymre seg over, men så lenge realitetene går bedre enn forventningene, har aksjemarkedene en tendens til å stige.