Månedsrapport mai 2025

Økonomi og renter

Mai har vært preget av positivitet i markedene. Vi har klart å fordøye den ramsalte handelskrigretorikken fra Trump og i mai har menyen bestått av TACO (“Trump Always Chickens Out”) og TAB («Trump Always Bluffs”). Hvilket gjør at fokus bringes over på hvordan det faktisk går i økonomien. Ikke at det går fantastisk, men det ser ut som det går greit nok.

På makrofronten har vi jevnt over hatt små, men positive overraskelser. Globalt sett går arbeidsmarkedene brukbart, bedriftene klarer seg jevnt over bra og global inflasjon ser ut til å avta noe fortere enn fryktet. På mange måter har mai vært mer preget av fraværet av dårlige nyheter heller enn tydelige positive drivere. Og i et marked som akkurat har overlevd en svært berg-og-dalbane april holder det i massevis.

Men det er alltids noen markeder som ikke får være med på moroa, og i mai var dette nok en gang statsobligasjonsmarkedet i USA. Det er mulig vi unngår handelskrig og påfølgende resesjon, men økte utgifter til staten må finansieres. Og finansieres i såpass stort monn at kredittverdigheten til USA kommer under press. Det nyeste lovforslaget til republikanerne, «One Big Beautiful Bill Act», beregnes å øke amerikansk statsgjeld med 3000-5000 milliarder dollar over de neste ti årene. Og var trolig en av årsakene til at Moodys nedgraderte amerikansk statsgjeld fra toppkarakteren ‘AAA’ til ‘AA+’. Fremdeles en svært kredittverdig investering, men ikke lenger av aller beste kvalitet. Lovforslaget inneholder også en mulighet for å kunne øke beskatningen for utlendinger som eier amerikanske verdipapirer. Hadde markedet ikke vært i TACO-modus ville dette trolig hatt store konsekvenser for prisingen av både aksjer, renter og kreditt.

Rentemarkedet ser nå stort sett bort i fra at det kan komme resesjon det neste året. Og dermed stiger rentene. Norske renter i løpetiden 2 til 10 år er opp 0.15-0.2%, mens tilsvarende amerikanske renter er opp 0.20%-0.25%. Man forventer ca. 0.5% i rentekutt innen utgangen av 2025.

Mai er normalt sett en svært aktiv måned i obligasjonsmarkedet. Og i år var intet unntak, med emisjonsvolumer tidligere kun sett i mai 2020. Kredittpåslagene for nordisk investment grade har kommet inn 0.05-0.10% og ligger nå ca. på gjennomsnittet de siste 5 årene.

Finansmarkedene fortsatte å være påvirket av president Trumps ulike utspill i mai, men i mindre grad enn i april. Dette illustreres ved at VIX-indeksen falt fra en topp på 52,3 den 8. april til 18,6 ved utgangen av mai. Investorene ser ut til å ha vent seg til usikkerheten, ettersom Trumps initiativer i hovedsak har vært kortvarige. I kredittmarkedene strammet iTraxx Crossover-indeksen seg inn med 50 basispunkter til 300 basispunkter, noe som reflekterer et bedret markedsentiment og en tilnærmet retur til nivåene før tollbekymringene. Dette til tross for fortsatt geopolitisk uro og makroøkonomisk usikkerhet. I det nordiske høyrentemarkedet har vi imidlertid ikke sett den samme utviklingen. Ifølge DNB Carnegies nordiske høyrenteindeks lå kredittpåslaget på 486 basispunkter ved månedsslutt. Dette er omtrent 35 basispunkter lavere enn for en måned siden, men fortsatt rundt 60 basispunkter høyere enn ved utgangen av mars. Aktiviteten i annenhåndsmarkedet har imidlertid økt, og det er potensial for ytterligere innsnevring av kredittpåslagene fremover. Dette skyldes dels at nordiske kredittpremier fortsatt er høye i forhold til internasjonale markeder, og dels at høyrentefond har høye kontantbeholdninger som venter på å bli investert.

Når det kommer til avkastning steg det nordiske høyrentemarkedet med 1,5 % (NOK) og 1,3 % (SEK) i mai, ifølge DNB Carnegie. Tilsvarende avkastning hittil i år (HIÅ) er henholdsvis 2,8 % og 2,0 %. Sterkeste sektorer i mai var shipping og finans, med ca. 2 % avkastning. E&P og eiendom var svakest – begge med en økning på ca. 1 %. I aksjemarkedene ble økt sannsynlighet for betydelige skattekutt i USA mottatt positivt. Det amerikanske obligasjonsmarkedet viste mindre entusiasme grunnet bekymringer for amerikansk budsjettbalanse og økt risiko for resesjon. S&P 500, Nasdaq og Dow Jones steg med henholdsvis 6,2 %, 9,6 % og 3,9 %, mens Stoxx 600 i Europa steg med 4,0 %. OSEBX og OMXSPI økte henholdsvis 5,0 % og 1,9 %. Oljeprisen, som først ble presset av OPEC-kommentarer om økt produksjon, hentet seg inn og ble handlet nær USD 64/fat ved månedsslutt (+1,2 %). Den amerikanske høyrenteindeksen for energisektoren falt med 71 basispunkter til 423 basispunkter (-14 %) etter en betydelig oppgang i april. Både den norske og den svenske kronen styrket seg mot euro i løpet av måneden – med henholdsvis +1,7 % og +0,6 %.

Primæraktiviteten i det nordiske høyrentemarkedet er for tiden svært høy, drevet av solide fondsinnstrømninger og innsnevring i kredittpåslag. Da risikosentimentet svekket seg i april, ble mange emisjoner utsatt. Disse kom tilbake til markedet i mai, i tillegg til flere nye emisjoner. Totalt ble 20 emisjoner gjennomført, tilsvarende NOK 18 milliarder, og hittil i år er det utstedt omtrent NOK 130 milliarder. Vi deltok blant annet i emisjoner fra Odfjell, Storskogen og YIT. Vi merker oss at emisjonene økes i størrelse og at påslaget ved nye utstedelser i hovedsak ligger betydelig lavere enn første indikasjoner. Det vil si at det overraskende nok ikke prises inn noen ekstra risikopremie etter «Liberation Day». Fremover forventer vi en travel juni ettersom utstedere forsøker å utnytte de gunstige markedsforholdene før sommerens sesongmessige lavere aktivitet – forutsatt at ingen større makroøkonomiske overraskelser inntreffer. Førstekvartalsrapporteringen er nå avsluttet og resultatene har vært blandede. Eiendom og finans utmerker seg med en høy andel positive rapporter, mens konsumtjenester og konsumvarer hadde flere negative rapporter. Det som går igjen i nesten alle rapportene, er omtale av usikkerhet og tollproblematikk. Vi fortsetter derfor å overvåke sektorallokeringen i våre porteføljer og gjør justeringer ved behov.

Selv om vi fortsatt vurderer det nordiske høyrentemarkedet som robust i dagens makromiljø, har vi fortsatt en konservativ tilnærming i våre porteføljer, og kan dermed dra nytte av økt volatilitet i markedet.

Utviklingen i våre rentefond

Norske rentefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Likviditet Pluss0,54 %
Alfred Berg Obligasjon0,32 %
Nordiske rentefond
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss0,58 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade0,87 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Medium Duration 0,39 %
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration-0,28 %
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital1,85 %
Alfred Berg Income1,01 %
Alfred Berg Nordic High Yield1,50 %

Aksjemarkedet i mai

Norske aksjer

Hovedindeksen var opp 5% i mai. Rapporteringssesongen gav aggregert noe høyere inntekter enn ventet, men litt under på inntjening per aksje. Det var noe flere negative utslag på rapporteringsdagen enn positive. Tollavtaler og fredssamtaler har fortsatt vært de største nyhetssakene og forårsaket mye av volatiliteten. Konsumsektoren ble månedens tyngste igjen, drevet av fortsatt skuffende nivå på priser. På den andre enden av skalaen ble energi den største positive bidragsyteren. 

Energisektoren var den største positive bidragsyteren i mai måned på Hovedindeksen. Aker BP (+8,2%), Equinor (+2,3%) og Subsea 7 (+15,4%) var de største bidragsyterne. Generelt var det bra driv i hele sektoren. Etter mye kaos rundt Empire for Equinor startet selskapet prosjektet igjen etter at BOEM endret sin beslutningen om å stoppe prosjektet. Oljeservice og shipping aksjene var også i pluss, unntatt Flex Lng (-3,2%). Oljeprisen var relativt uendret, opp fra USD 63/bbl til USD 64/bbl (Brent). Gassprisen styrket seg imidlertid en del, opp 4% (Naturgass EU). Opec planlegger å fortsette økningen av olje ut i markedet i juli, som er positivt for tank. Frontline og Hafnia var opp henholdsvis 5,6% og 9,7% i mai. Subsea 7 vant flere kontrakter i løpet av måneden. 

Finanssektoren var nest største positive bidragsyter. Nesten samtlige selskaper bidro betydelig. Renta er fortsatt uendret i Norge og første reduksjon er ikke forventet før til høsten. Flere opplevde signifikante positive estimatrevideringer i etterkant av tallene. 

Tredje største bidragsyter var industri, hvor Kongsberggruppen (+8,4%) igjen var primus motor. Selskapet har tredje beste avkastningen på Hovedindeks i år, og er nest største bidragsyter bak DNB. Hoegh Autoliners (+13,7%) og Autostore (+15,1%) var også betydelige driver i industrisektoren forrige måned, sistnevnte opplevde en rekyl etter kraftig fall grunnet svake tall måneden før. 

Eneste negative bidragsyter var konsumsektoren som består av oppdrettsselskapene og Orkla. Eksportprisen befinner seg lavt på 60-tallet, fortsatt langt under analytikerforventningene ved inngangen av året. Det har vært store volum og god biologi. Gjengangeren ved rapportering var at selskapene stort sett opprettholdt guiding for inneværende år for volum. Tallene for kvartalet var litt blandet, med noen som innfridde forventinger mens andre leverte godt under. Verst var det for Salmar som falt mer enn 7% samme dag (OSEBX +2%). Samtlige oppdrettsselskaper i sektoren er ned så langt i år. Alt fra -1,7% (Mowi) til -23,7% (Bakkafrost). Skuffende priser har vært trenden, men toll har også vært en medvirkende årsak.

Nordiske aksjer

April var måneden da vi fikk presentert en ny type risiko i finansmarkedene, nemlig risikoen ved pressekonferanser og uventede kommunikeer. Mai var måneden hvor finansmarkedene absorberte situasjonen, og bestemte seg for at vi vet ikke hva som kommer, men vi regner med å kunne leve med det. Det kan være mange årsaker til denne markedsreaksjonen, en av dem er utvilsomt finansmarkedenes egen reaksjon i april, med børsfall og renteoppgang. Vi har nok en gang konstatert at politikk ikke lever i en verden uavhengig av alle andre.

Det er likevel for tidlig å blåse «all clear»-signalet. De politiske årsakene bak uroen har ikke forsvunnet. Vi forventer mer politisk turbulens, men markedets toleranse har utvilsomt økt. Og vi har igjen fått demonstrert finansmarkedenes disiplinerende effekt.

Rapporteringssesongen for første kvartal er over. I sum har selskapene i Norden overrasket positivt, på linje med de foregående kvartalene. Estimatene til selskapsinntjening neste 12 måneder er tatt ned ca. 10% fra toppen i februar, men er fremdeles på nivå med der de lå i begynnelsen av året. 

Sterkeste sektor i Norden gjennom mai måned var forbruk, foran energi og materialer. Svakest var eiendom, helse og konsum. 

Utviklingen i våre aksjefond

Norske aksjefond1 måneds avkastning
Alfred Berg Gambak4,76 %
Alfred Berg Aktiv5,13 %
Alfred Berg Norge4,98 %
Alfred Berg Norge Restricted3,79 %
Nordiske aksjefond
Alfred Berg Nordic Gambak2,08 %
Globale aksjefond
Alfred Berg Global4,56 %

– Del artikkelen på sosiale medier