Månedsrapport mars 2025
Økonomi og renter
Mars måned var full av nyheter som overrasket finansmarkedene. På andre siden av Atlanteren fortsetter den amerikanske administrasjonen å skremme markedene med alt fra toller, bombing i Midtøsten, og fredsforhandlinger i Ukraina. I sum vurderer markedene at risiko for svakere vekst, eller resesjon har økt.
I Europa har politikerne tatt alvoret i den nye verdensordenen inn over seg. Regulering skal ned, og Europa skal bli et mer næringsvennlig område. Samtidig annonseres store pakker for investeringer i forsvar og infrastruktur. For Tyskland vurderes det at de ulike pakkene kan bidra med økt økonomisk vekst på om lag 0.5% til 1.5% årlig. Samtidig vil det lede til økt tilbud av stat og statsgaranterte obligasjoner. Begge elementer har bidratt til høyere renteforventinger i Europa.
I Norge fikk vi et overraskende høyt inflasjonstall for februar måned. Underliggende inflasjon for siste år kom inn på 3.4%, en oppgang fra 2.8% måneden før. Norges Banks første rentekutt siden våren 2020 var nærmest en formalitet inntil denne inflasjonsobservasjonen slo beina under alle tidligere estimater. Dermed ble det ingen rentekutt fra Norges Bank, og rentebanen ble justert opp mellom 40 og 20 basispunkter over hele kurven. Tross denne oppjusteringen, ligger markedets forventning fortsatt godt over rentebanen til Norges Bank. Men andre ord, markedet mener norsk økonomi går relativt godt med høye renter, og at Norges Bank ikke vil senke renten i like stort omfang fremover.
Summen av nevnte hendelser har gitt uendrede 10 års amerikanske statsrenter gjennom mars måned, mens europeiske og norske renter har steget markert med ca. 0.25% prosentpoeng. Kredittmarkedet er ikke glad i usikkerheten skapt av den amerikanske administrasjonen. Vi opplever at likviditeten fortsatt er meget god i markedet, men den økte usikkerheten har ledet til en høyere risikopremie, og kredittpåslag har kommet ut mellom 0.05% og 0.2% for ulike utstedere innen vårt segment.
Mars var nok en begivenhetsrik måned preget av stor usikkerhet rundt den geopolitiske situasjonen, spesielt knyttet til tollsatser og hvorvidt disse vil føre til lavere økonomisk vekst. Dette resulterte i økt aksjemarkedsvolatilitet, og praktisk talt alle større aksjemarkeder hadde en svak måned (Dow Jones -4,2 %, S&P500 -5,8 % og Nasdaq -8,2 %, Stoxx600: -4,2 %). Den samme trenden ble observert i Sverige, hvor OMX30 falt med 8,5 %, mens Oslo Børs var et positivt unntak med en avkastning på +1,8 %. Volatilitetsindeksen (VIX) nådde en topp på 27,9 %, et nivå vi kun har sett én gang de siste 12 månedene, men endte måneden på 20,6 %. Mars var også en travel måned for mange sentralbanker. Norges Bank holdt renten uendret på 4,50 % grunnet høyere inflasjon enn forventet, men to rentekutt er ventet i løpet av de kommende kvartalene. Riksbanken i Sverige gjorde heller ingen endringer og lot styringsrenten forbli på 2,25 % midt i økende usikkerhet rundt global handel og inflasjon over forventningene. ECB senket innskuddsrenten til 2,5 %, et grep som markedet i stor grad hadde priset inn på forhånd. Fed holdt renten uendret, men signaliserte to kutt i løpet av året.
Hittil har høyrentemarkedet vist seg relativt motstandsdyktig til tross for dårlig sentiment i andre markeder. Vi merker oss imidlertid at amerikanske kredittpremier har økt med 67 basispunkter, og iTraxx Crossover har økt 39 basispunkter til 328 basispunkter, et nivå vi ikke har sett siden august i fjor. Det nordiske høyrentemarkedet har derimot vært relativt stabilt, med en økning på kun 5 basispunkter i løpet av måneden ifølge DNB Markets’ HY-indeks. Dette skyldes høy etterspørsel etter obligasjoner og tilsvarende lavere likviditetspremier, kombinert med relativt god kredittkvalitet. Når det gjelder avkastning (basert på samme indeks), fortsatte den gode trenden fra tidligere måneder i mars med en avkastning på 0,7 %, noe som bringer årets avkastning (HIÅ) opp til 2,7 %. Alle sektorer presterte godt, men finans var den sterkeste med 1,3 % avkastning, delvis drevet av en moderat reprising av Intrum. Oljeservice var den svakeste sektoren med 0,3 % avkastning.
Det nordiske emisjonsmarkedet var svært aktivt gjennom måneden. Nye emisjonsvolumer har nådd rekordhøye nivåer de siste ukene, med en samlet utstedelse på 46 milliarder NOK i mars, omtrent 17 milliarder NOK over den forrige rekorden på 31 milliarder NOK fra oktober i fjor ifølge DNB Markets. Årets utstedelser (HIÅ) har nå nådd 95 milliarder NOK, nesten dobbelt så mye som forrige rekord på samme tidspunkt i 2021. Risikopremiene på nye utstedelser er noe høyere enn fjorårets laveste nivåer, delvis på grunn av lengre løpetider og nye utstedere som kommer på markedet, men låneavtalene har blitt strammet inn og er dermed blitt mer investorvennlige. Vi fortsetter å være selektive, da risiko/avkastningsforholdet ikke alltid er optimalt, men vi deltok blant annet i obligasjonene utstedt av Verve Group, Hospitality Invest, Zeta Display og B2 Impact. Vi forventer fortsatt høy aktivitet i de kommende ukene før en pause i påsken. Selv om vi fortsatt anser det nordiske høyrentemarkedet som motstandsdyktig i det nåværende makroøkonomiske klimaet, utelukker vi ikke at de nordiske kredittpremiene kan øke noe dersom globale kredittpremier fortsetter å øke. Med Trumps «Liberation Day» har volatiliteten og usikkerheten økt ytterligere, men vi opprettholder en konservativ tilnærming i våre porteføljer og kan dermed dra nytte av et mer volatilt marked.
Utviklingen i våre rentefond
Norske rentefond | 1 måneds avkastning |
Alfred Berg Likviditet Pluss | 0,34 % |
Alfred Berg Obligasjon | -0,69 % |
Nordiske rentefond | |
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss | 0,38 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade | 0,17 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade Medium Duration | -0,67 % |
Alfred Berg Nordic Investment Grade Long Duration | -1,83 % |
Alfred Berg Nordisk Ansvarlig Kapital | -0,07 % |
Alfred Berg Income | 0,36 % |
Alfred Berg Nordic High Yield | 0,49 % |
Aksjemarkedet i mars
Hovedindeksen endte opp 1,8% i mars, mens den er opp 6,4% hittil i år. Geopolitikk har fortsatt vært fokus. Spesielt sentralt denne måneden var nye tollsatser, som har bidratt til usikkerhet i markedene og frykt for lavere vekst. Fredssamtaler var i tillegg fokus. På slutten av måneden truet Donald Trump med innføring av høye tollsatser for alle land som kjøper russisk olje for å presse Putin til å inngå våpenhvile. I Norge kom Norges Bank med oppdatert syn på renten. Renten forble undret på grunn av vesentlig høyere inflasjon enn ventet. Det forventes to kutt de neste kvartalene.
Finans ble sektoren som bidro mest til avkastningen på Hovedindeksen i mars. Bankene har nytt godt av at det forventende kuttet i renten har blitt utsatt. DNB (+6,4%) bidro mest positivt. Storebrand (+8,6%) og Gjensidige Forsikring (+9,3%) var også sterke. Sistnevnte ligger an til ett godt kvartal etter en relativt mild vinter. Energi var den nest største bidragsyteren. Her var det primært oljeselskapene som fikk et løft. Den største bidragsyteren innen sektoren ble Equinor (+8,3%), fulgt av Aker BP (+7,3%), og Vår Energi (+7,0%). Oljeprisen (brent) har steget marginalt i løpet av måneden til USD 74,74. OPEC planlegger å rampe opp produksjonen fra april. På den andre siden er det forventet at produksjonen fra Iran og Venezuela skal falle grunnet sanksjoner. Gassprisen (Naturgass EU) var ned 8% siden forrige måned. Frontline (-14%) og Hafnia (-9,5%) skilte seg ut med mest negativ utvikling innenfor sektoren. En av bekymringene rundt tank har vært mulig lavere vekst i etterspørsel etter olje, grunnet lavere vekst generelt som en følge av innføringen av ny toll. VLCC ratene har falt litt tilbake fra februar-nivå.
Industri var den tredje største bidragsyteren i måneden som gikk. Den klart største positive bidragsyteren innenfor sektoren var Kongsberg Gruppen (+12,5%), som fikk ytterligere fokus som en følge av forventninger om høyere investeringer knyttet til forsvar i Europa. Aksjen er igjen en av de med høyeste avkastning på Hovedindeksen i år. Ellers har Norwegian Air Shuttle utmerket seg positivt innenfor sektoren. Selskapet er godt tjent med USDNOK utviklingen vi har vært vitne til den senere tiden. Konsum ble sektoren som bidro mest negativt i måneden som gikk. Alle oppdrettsaksjene falt. Hovedårsaken er svakere enn ventet utvikling i lakseprisen. Biologien har vært god og volumene høye, som har resultert i en pris per kilo godt under fjoråret. Denne uka er prisen forventet rundt NOK75/kg. Vanligvis går prisen opp mot påske. Dette har så langt latt vente på seg. I tillegg er det forventet tariffer som kan påvirke sektoren. Det har vært mest brutalt for Bakkafrost, som er ned 12,5%. Orkla (6,1%) var eneste selskap med positiv avkastning innenfor denne sektoren gjennom måneden. Det er nok en del som søker mot Orkla grunnet dets defensive natur som en følge av usikkerheten generelt, men markedet har også likt selskapets nylige salg av selskaper som faller utenfor deres kjernevirksomhet.
Nordiske aksjer
Mars ble måneden hvor internasjonal politikk tok rampelyset fra selskapsspesifikke faktorer. Praktisk talt alle større aksjeindekser endte i minus for måneden, Brasil som ett av meget få unntak. I seg selv er det svært sjeldent at politikk skaper nedgangstider i økonomien, og spørsmålet mange stiller seg er hva politisk usikkerhet gjør med viktige faktorer som konsumenttillit og bedriftenes investeringsvilje. Foreløpig holder «harde» data seg godt, mens enkelte forventningsindekser har falt.
Rapporteringssesongen for fjerde kvartal er over, og i Norden var resultatene rimelig gode. Et flertall av selskapene slo forventningene, og viste også vekst i forhold til 12 måneder tidligere. Det var sprik i feltet, industrisektoren klarte seg godt, materialsektoren, mindre bra. Men selskapsspesifikke faktorer spiller inn, og det er ofte spesielle effekter som påvirker tallene.
Sterkeste sektorer på relativ basis for Alfred Berg Nordic Gambak i mars var helse, finans og industri. Helsesektoren er litt spesialtilfelle, fondet er undervektet Novo Nordisk, og svak utvikling i denne aksjen er tilstrekkelig til at fondet gjorde det relativt sterkt i denne sektoren. Fondets posisjoner innen finans og industri gjorde det bedre enn indeks, slik at det relative bildet ble positivt. Men i absolutte termer endte sektorene i minus. Faktisk eneste sektor som steg gjennom mars, var kommunikasjonstjenester, hvor Tele2 og Telia dro lasset. Alfred Berg Nordic Gambak er overvektet begge disse aksjene.
I absolutte tall, er de største sektorene i Nordic Gambak fremdeles industri, med finans som nummer to. I relative termer – målt mot indeks – er det kommunikasjonstjenester og industri som er største overvekter. Materialer er fortsatt største sektorundervekt. Aktiv andel er 72.
Ved månedsskiftet var fondets største posisjoner Ambea (4,9%), Securitas (4,2%) og SEB (3,9%). Aksjer som bidro mest i positiv retning var Kongsberg Gruppen, som steg 12,4% (0,2% på porteføljenivå), Storebrand, som steg 8,6% (0,2%) og Mildef Group, som steg 13,6% (0,2%). I negativ retning trakk Konecranes, som falt 14,5% (-0,6% på porteføljebasis), Securitas, som falt 8,8 % (- 0,4%) og Scandic Hotels, som var ned 12,6% (- 0,3). I løpet av måneden har vi økt posisjonene i bl.a. ISS, Nokia og Swedbank. Vi har redusert posisjonene i AAK, Schibsted og DSV.
Utviklingen i våre aksjefond
Norske aksjefond | 1 måneds avkastning |
Alfred Berg Gambak | 1,92 % |
Alfred Berg Aktiv | 0,60 % |
Alfred Berg Norge | 1,16 % |
Alfred Berg Norge Restricted | -0,24 % |
Nordiske aksjefond | |
Alfred Berg Nordic Gambak | -5,17 % |